Blood Bowl: Goblins

We mogen na een aantal maanden weer een nieuw Blood Bowl team verwelkomen in ons midden: De Scarscrag Snivellers !

Voor zij die nog niet bekend zijn met de kleine greenskins, Goblins zijn kleine, onprettige, groene etterbakken die het vooral van keihard vals spelen moeten hebben. Goblins houden van vals spelen, spelers schoppen als ze al liggen, en ze zijn er ook niet vies van een aantal smerige trucjes op het veld te brengen. Denk hierbij aan kettingzagen, pogo-sticks en bommen. Ze moeten ook wel, want Goblins zijn een van de goedkoopste teams die er zijn en hun stats zijn ook erg laag. Het spelen van een Goblin team kan dus lastig zijn in het begin, maar een ding staat vast: beide jij en je vijand zullen een behoorlijke berg lol hebben!

De Basis
Een goblin line-up begint meestal met een enge lading aan goblins, een troll of twee en een paar secret weapons. Aangezien dit team geen echte positionals hebben hoef je ze gelukkig niet echt uit elkaar te houden: elke goblin (op de secret weapons na) zijn hetzelfde:

Qty: 0-16
Cost: 40.000
MA: 6
ST: 2
AG: 3
AV: 7
Skills: Dodge, Right Stuff, Stunty

Scarscrag Snivellers: 12 goblins, tokens, klaar om het veld te bestormen!

Hun Movement is dus niet briljant, maar zeker ook niet rampzalig. Agility is ook redelijk gemiddeld. Het probleem ligt vooral bij hun lage strength(2) en hun lage AV (7). Om dit nog erger te maken, hebben goblins ook nog eens de Stunty skill. Dit zorgt ervoor dat de vijand +1 mag tellen als er een Injury gemaakt word op een goblin. Zo is hij al Knocked-Out op 7 en 8, en is hij Badly Hurt op een 9, 10, 11 en 12.  Ook hebben ze een extra -1 modifier als ze de bal gooien: hun armpjes zijn simpelweg te klein om een beetje kracht achter de bal te zetten.

Maar aan de andere kant brengt Stunty ook iets goeds mee voor movement. Goblins negeren alle tackle zones van de vijand als ze willen dodgen. Ze krijgen dus standaard een +1 Dodge Modifier. Gecombineerd met de Dodge Skill zorgt dit er voor dat goblins maar lastig te pakken zijn. Zo kun je eenvoudig door een vijandige linie lopen en bepaal jij als coach vooral waar de klappen vallen. Als je er voor kan zorgen dat geen enkele goblin in een tackle zone staat als je je turn-over krijgt, dan hoeft maar één goblin een klap te ontvangen aan de vijand zijn Blitz. Kans is wel wat groter dat hij daarna ook wel echt dood is, maar goed. Daar ben je goblin voor.


Big Guys
Gelukkig hebben we nog een paar geintjes in de vorm van Trolls!
Qty: 0-2
Cost: 110.000
MA: 4
ST: 5
AG: 1
AV: 9
Skills: Throw Team mate, Loner, Regenerate, Mighty Blow, Really Stupid, Always Hungry

Trolls kunnen alle goblins gooien met hun Throw Team mate skill. Als het een keertje lukt, voor of tegen je, blijft het de rest van je leven bij. De kans dat alles ook goed gaat is niet erg groot, maar ook daar ben je goblin voor. Trolls hebben een “babysitter” goblin nodig, anders is de kans 50% dat je troll een beurt lang niets gaat uithalen (Really Stupid skill). Met een goblin in de buurt wordt deze kans drastisch verminderd.  Maar als hij doet wat je wilt is een troll een enge vijand met een Strength van 5 in combinatie met Mighty Blow.


De huidige Secret Weapons, enkel te verkrijgen via Forge World

Secret Weapons
goblins hebben de mogelijkheid tot het nemen van Secret Weapons in de vorm van Fanatics (Ball and Chain), Pogoers, Bombadiers, Chainsaws, Hooligans en Doomdivers. Secret Weapons mag je maar één drive gebruiken en worden dus gelimiteerd in hun kunnen. Tegen Skaven en Elves bijvoorbeeld, die vaker dan niet er op mikken om binnen 1 a 2 beurten te scoren, wordt hun effectiviteit behoorlijk verhinderd. Tegen Dwarfs, die een stuk trager scoren (en de drive dus langer duurt) zijn ze veel beter.

Secret Weapons zijn gelukkig dan wel erg leuk om te gebruiken. Met een Pogoer krijgt de goblin de skills “Very Long Legs” en “Leap” erbij, waardoor hij eenvoudig over vijanden heen kan springen en minder problemen heeft de bal te onderscheppen. Chainsaws maakt het een stuk simpeler om een vijand uit het veld te zagen (met een risico voor de goblin zelf). Bombadiers hebben een bom groter dan hun zelf bij zich voor een extra groot gat in het veld. Doomdivers schieten zich zelf weg en vliegen rond het veld. Fanatics gebruiken een enorme bal aan een ketting (waar ze nagenoeg geen controle over hebben…) om het veld onveilig te maken. Hooligans zijn gewoonweg nóg irritanter dan normale goblins.

Gebruik zeker secret weapons in je teams, maar probeer ze wel op het juiste moment te gebruiken. Als je de bal moet ontvangen is het al wat veiliger te gebruiken. Tegen langzame teams kun je ze ook sneller inzetten. Let wel, als eenmaal al je secret weapons gebruikt zijn, mis je wat agressieve kracht in je team. Probeer ze dan ook uit te smeren over je game.


Upgrades
In leagues, zodra je kan, ga altijd voor de +1 agility. Goblins zijn met agility 4, Dodge én stunty bijna niet meer te stoppen. Let wel op spelers met skills die ze eenvoudig tegen kunnen houden: Diving Tackle en Prehensile Tail zijn daar voorbeelden van.

Andere skills maken van je goblins prima positionals:

 • Catching Goblin
  – Catch, Sure Feet, Side step

Aangezien je vaker dan niet een normale skill rolt, kan Side Step je erg helpen. Als je goblin weg geduwd wordt (en dat gaat gebeuren!), mag jij als coach kiezen welk hokje hij naar toe geduwd wordt. En niet de standaard 3 die je normaal hebt, maar alle 8 aangrenzende hokjes! Zo sta je direct 2 hokjes dichterbij de end zone. Daarna sprint je weg met Stunty en Dodge, gebruik je Catch om de bal te vangen, en kun je nog Going for It doen met een re-roll!

Vier goblins van de Gouged Eye Orc Team
 • Dirty Goblin
  – Sneaky Git
  – Dubbel gerold?: Dirty Player

Lekker in thema, de Dirty Goblin rent naar een vijand die ligt, en steekt hem in z’n ribben. Hoe moeilijk kan het zijn? Als je voor je eerste Skill-up een Dubbel rolt is het aan te raden te beginnen met “Dirty Player”, en daarna pas Sneaky Git te kiezen.

 • Hill Goblin
  – Side Step, Diving Tackle, Jump-Up
  – Dubbel gerold?: Block

Uit den ouden doosch, een Hill Goblin is een bijzonder taaie goblin van weleer. Als je ooit een Dubbel rolt voor je skills is Block een bijzonder grappige keuze. Als je zelf eens aanvalt of blitzt gaat het alleen maar echt fout op “attacker down”. Wordt je aangevallen, moet de vijand “Defender down” rollen. Alle andere opties worden opgevangen. Gaat de goblin niet liggen? Mag de vijand ook geen misbruik maken van Stunty. Verder wil je een Hill Goblin zo mobiel mogelijk houden met Side Step, Diving Tackle en Jump-up.

 • Retriever
  – Jump-up, Sure Feet
  – Dubbel gerold?: Strip Ball, Wrestle, Dauntless

Als je dan toch alle tackle zones nagenoeg mag negeren, ga dan voor de Ball Carrier! Hoe vaker die bal op de grond ligt als je verdedigd, hoe meer schade je Secret Weapons (en je trolls) kunnen doen! Pak een goblin met Strip Ball, ren hem door alle tackle zones heen, en gebruik Dauntless om hem te tacklen. Hij laat de bal vallen, en met nog meer debiel geluk pak je zelf de bal en ren je weg. Dat laatste is misschien wat veel gevraagd van een gobbo, maar hey, als het een keertje lukt…

 • Troll Blokkade
  – Break Tackle, Strong Arm, Grab, Stand Firm
  – Dubbel gerold?: Block, Pro

Als je troll ook ooit eens genoeg Star Player Points verzameld heeft, ga eens voor Pro? Pro geeft je de mogelijkheid toch een gefaalde worp opnieuw te rollen, terwijl Trolls dat eigenlijk niet mogen door hun Loner skill.. Strong Arm geeft de troll de mogelijkheid een goblin van verder weg te lanceren en aangezien dat een grote kans op falen heeft, is Pro een prachtige combinatie met Strong Arm.
Stand Firm en Grab zijn meer voor het betere beuk en hak werk. Grab zorgt voor een betere positionering na een block en Stand Firm is defensief een goeie skill omdat je nergens ooit naar toe gaat.

De Blood Bowl Troll!

Zoals je ziet, zijn goblins in een league aardig aanpasbaar aan de situatie. Doordat ze geen positionals hebben kun je ze allemaal 100% uitrusten hoe jij dat wilt en dat maakt goblins op de lange termijn een enge tegenstander. Je moet constant blijven opletten hoe je alles wilt uitbuiten en je aandacht moet elke seconde bij de match blijven, maar de lol is 16 beurten gegarandeerd.


Starting Team Line up
Ja? je wilt Goblins beginnen? Ben je getikt ofzo Goed idee! Voor 1.000.000 gold kun je iets bouwen wat hier op lijkt:

Goblin All-stars
– 12 goblins (480.000)
– 8 re-rolls (480.000)
– 4 fan factor (40.000)

Hop. 8 re-rolls. Jij bent klaar voor het komende Blood Bowl seizoen! Dit geeft je één re-roll per beurt en is een fantastisch begin!

Volle Bak
– 14 goblins (560.000)
– 2 Trolls (220.000)
– 3 re-rolls (180.000)
– 4 fan factor (40.000)

16 spelers, 2 trolls. Je mag van harte goblins links en rechts verliezen (of later ontslaan voor secret weapons!), met zoveel goblins heb je reinforcements genoeg!

I got da powa!
– 1 Fanatic (many pointz)
– 1 Loony (chainsaw) (more pointz)
– 1 Bombadier (Lotz o’ pointz)
– 2 Trolls (220.000)
– 12 goblins (480.000)
– 3 Re-rolls (180.000)
– 1 Fan factor (10.000)

Er zijn nu 3 secret weapons te koop. Zodra de rest er is komen die er natuurlijk ook in. Dit team gebruikt nu enkel de Fanatic, de Looney en de Bombadier. 2 trolls om de offensieve kracht af te maken en 12 goblins om te wisselen als de Secret Weapons gebruikt zijn. Pret alom.


De Scarskragg Snivellers is een doosje met 12 goblins, bestaande uit 6 unieke bodies, en 7 unieke hoofden, waardoor 2 goblins nooit op elkaar hoeven te lijken. Eventueel is er ook een doosje te verkrijgen met enkel 4 goblins erin. (Erg handig als je de Volle Bak lijst van hierboven wilt gebruiken!)

Goblins zijn ook te koop per 4. Ideaal om je Orcs wat “goeie” spelers te geven, of je goblin team uit te bereiden naar 16 stuks, zonder dat je twee dozen van 12 hoeft te kopen! Ook leuk om je eigen Star Players uit te converten.

Daarnaast krijg je ook nog speciale ballen er in (2 met goblins erin (jazeker…), 2 met dynamiet erin, en 2 New England Patriot Specials, deflated ballen) en alle tokens die je nodig hebt om je goblins te gebruiken?

Als je een team wilt spelen zitten de regels in het doosje erbij, maar Deathzone Season 2 is zeker aan te raden. De Troll is ook te koop en komt in zijn eigen doosje.

 

2 gedachten over “Blood Bowl: Goblins

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *