Review: Pandemic & Pandemic: Legacy

Zenuwachtig keek ik naar mijn medespelers. We hebben er alles aan gedaan om het virus tegen te houden. Maar, als de Riyad kaart nu verschijnt zal de ziekte uitbreken naar Bagdad en daarna Moskou.

Als dat gebeurt kunnen we de ziekte niet meer tegenhouden, en is het continent Azië al verloren…

Welkom in de wereld van Pandemic! Een coöperatief spel en een van de meest favoriete spellen van vele tabletop gamers! Lees snel meer over hoe Michel dit spel beleeft!

PANDEMIC

In Pandemic moet jij met één of drie vrienden vier virussen genezen die zich over de wereld verspreiden.  Je begint het spel met een paar kaarten in je hand en over het hele spel bord ziekte stenen. Tijdens de beurt mag je (maar) vier acties doen. Je kunt vele verschillende acties ondernemen. Bijvoorbeeld, een stad verder bewegen, een ziekte steen verwijderen, van een onderzoek station naar de andere vliegen enzovoorts.

Het Midden-oosten gaat niet helemaal lekker…
Je kan tevens je kaarten gebruiken om een vlucht te boeken of een onderzoeksstation neer te zetten. Maar die zelfde kaarten heb je nodig om een vaccin te ontwikkelen om 1 van de 4 virussen te genezen. Dit zijn de tactische keuzes van Pandemic: Gaan we genezen, gaan we proberen het virus minder snel te laten verspreiden, gaan we uitbreiden om op verdere locaties de ziekte beter tegen te gaan?  Misschien ligt de sleutel tot succes bij het genetisch modificeren van de DNA van de ziekte? Hoe gaan we dit steeds complexer wordende puzzel oplossen?
Na jou beurt moet je 2 kaarten pakken en steden infecteren.  Als er een stad word geïnfecteerd leg je een ziektesteen op de stad, maar liggen er al 3 dan vind er een uitbraak plaats. Bij een uitbraak leg je een ziekte steen op enkele aangrenzende stad. Liggen op de de aangrenzende stad al 3 ziektestenen vind er nog een uitbraak plaats! Hou je dit dus niet op tijd tegen is het al snel game over: De wereld is dood. Gefeliciteerd.

Om het erger te maken zitten er tussen de kaarten die aan het eind van je beurt pakt ook epidemie kaarten die alle infecteer kaarten weer boven op de legt: Dus waar er ziekenstenen zijn zullen er allemaal maar meer bij komen!

Voorbeelden van de te spelen Karakters
Dit spel heeft een nadeel, omdat je samenwerkt om te winnen, kan een speler met een grote mond de rest gaan vertellen wat hij of zij moet doen. Laat ieder zijn eigen beurt doen en suggesties en overleg mogen als er naar gevraagd word. Weet de persoon met de grote mond het nog steeds allemaal beter dan de rest, plaats deze persoon dan 2 tot 3 dagen in quarantaine.
Ik vind het een super leuk spel. Verliezen is met zijn alle minder erg, en winnen is 2 keer zo leuk. Het spel duurt niet te lang en blijf de hele tijd spannend. Ga je de kaarten gebruiken om naar Zuid-Afrika te gaan en daar de symptomen van ziektes tegen te gaan, of hou je ze liever vast om een groter virus te genezen? De puzzel is iedere keer weer anders, en dat zorgt voor een goede herspeelbaarheid.

PANDEMIC: LEGACY 

Pandemic: Legacy is een nieuw soort bordspel. Het speelt  zoals Pandemic, maar je volgt een scenario voor een van de slechtste jaren om een dokter te zijn. Een stapel instructie kaarten vertelt je wat er gebeurt in het verhaal. Een speel sessie vind plaats in één van de 12 maanden. Eerst kiezen alle spelers een karakter uit waarmee ze gaan spelen en verzin je er een naam voor je dokter. Aan het begin van iedere maand lees je de opdracht voor. Hier in staat jou opdracht voor die maand en wanneer je verder mag lezen. In de instructies kunnen nieuwe regels zitten, waarbij je misschien een van de doosjes met extra spel componenten mag open maken. Een soort sinterklaas avond, maar dan met een grote kans op dood en verderf.  Je mag tevens nieuwe opwaarderingen pakken, waarvan je er 2 mag uitzoeken aan het eind van een spel om bijvoorbeeld jou karakter sterker te maken. Je krijgt er zelfs nog een sticker vel bij waarmee je permanent het bord verandert. Dus als het een keer flink fout gaat zal de wereld daar blijvend last van hebben.

Pandemic Legacy Karakters
De helden van onze sessie
Ik zou zoveel meer over dit spel willen vertellen: hoeveel verassingen ik en mijn vrienden tegen kwamen tijdens onze game. Hoeveel tegenslagen, maar ook overwinningen we hebben behaald. Iedere keer als wij het spel aan het opruimen waren, keken we al reikhalzend uit naar de volgende game uit en wat ons daarin te wachten zou komen te staan.
Maar het leukste was omdat te mogen ontdekken.

Voorbeeld van het te gebruiken stickervel: Vooral de Instabiele Steden stickers gingen erg hard…
En daarom wil ik er verder niks over kwijt. Het is de bedoeling dat je met de zelfde mensen alle 18 +/- scenario’s door speelt. Het spel kan maar één keer compleet worden doorgespeeld, wat voor ons geen probleem was. Het maakte spel juist veel spannender om dat alles blijvend effect heeft.  Ik hoop dat jullie Pandemic een leuk spel vinden. Er zijn al wat expansies uitgekomen zodat je meer verschillende scenario’s kan spelen. Als je een goeie groep vrienden bij elkaar kan rapen, en je zoekt een spannende game om wat avonden mee te vullen: ga dan voor Pandemic: Legacy. Het is een onvergetelijke avontuur/ramp.
Voor vragen, laat gerust een comment achter,  maar alsjeblieft… vraag niet wat er met Riyad is gebeurd…

 

Ingestuurd door Michel Plokker, vanaf nu alias: ‘de “Dokter” van Riyad’.


Pandemic en Pandemic: Legacy zijn nu te koop bij Tabletop Kingdom. Voor Pandemic Legacy zijn er reeds twee seizoenen uit, zodat je alsnog weer aan de bak kan met ziektes te stoppen en de wereld van een angstaanjagend realistisch scenario kan redden!

Wil je een van deze games reserveren? Doe dat dan via ons contactformulier!

2 gedachten over “Review: Pandemic & Pandemic: Legacy

  1. Marie de Jonge zegt:

    Dit spel lijkt mij erg spannend, zeker omdat we ons nu met het thema ‘pandemieën’ kunnen identificeren! Ook lijkt het me leuk dat je bepaalde scenario’s moet doorspelen en dat er ook extensies bestaan. Zo kan een spel oneindig veel richtingen opgaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *