Review: Scotland Yard

Scotland Yard Master Review

Heb je wel vaker eens een dinner party? Na de koffie, is de tijd te kort om Zombicide te spelen, maar te lang voor Uno? Probeer eens Scotland Yard!

Scotland Yard is een bordspel van Ravensburger voor 3 tot 6 spelers (of meer als je graag wilt overleggen). Er is een beruchte crimineel op de vlucht in London City (gespeeld door één speler) en de voltallige politiemacht van Scotland Yard (alle overige spelers) zitten je op de hielen! Het is aan de crimineel om te ontsnappen aan de politie en een totaal van 22 beurten de boys in blue één (of liefst meerdere) stappen voor te blijven. Klinkt simpel? Dat is het ook.

Het spel is onderweg

Maar toch is het spel, vooral voor Mr. X (de crimineel) zenuwslopend. Het spel begint met de begin locaties bepalen. Spelers krijgen random een begin plek toegewezen door de meegeleverde kaartjes. Mr. X schrijft als eerst zijn begin positie op het meegeleverde bordje op: alles wat hij hier opschrijft is geheim. Als hij een rondje invult op dit bord hoeft hij niets te vertellen over zijn locatie. Als hij een ovaaltje in moet vullen (dat gebeurd maximaal 5 keer) dan moet Mr. X zijn positie prijs geven voor die beurt.

Onze Mr. X hield vooral van Taxi’s

Elke beurt schrijft Mr. X op naar welke halte hij gegaan is en met welk vervoersmiddel hij dat heeft gedaan. Haltes zijn met elkaar verbonden door middel van gele lijnen (taxi ritten), met groene lijnen (bus ritten) en met rode lijnen (metro ritten).  Elke keer weet je dus ongeveer waar hij zit, en je weet welk vervoersmiddel Mr. X genomen heeft om weg van de detectives te bewegen. Aan de detectives om uit te vogelen op welk hokje hij zich bevind en hem in te sluiten!

De gelimiteerde transport tickets voor de detectives

Maar om het de detectives niet te moeilijk te maken heeft het ministerie van veiligheid het reisbudget flink omlaag geschroefd. Elke detective heeft namelijk een stapeltje transport kaartjes, te weten 11 taxi tickets, 8 bus tickets en 4 metro tickets. Zijn ze op, dan zijn ze op. Mr. X heeft ongelimiteerde tickets van elk transportmiddel en kan zelfs de boot nemen om zich sneller te verplaatsen over de Thames.

Mr. X is extreem dichtbij, maar we weten hem nog niet te pakken deze beurt!

Om het nóg lastiger te maken voor de detectives heeft Mr. X nog wat irritante mogelijkheden tot zijn beschikking. Zo kan hij voor één beurt zijn vervoersmiddel verbergen door een zwarte token te spelen waardoor de mogelijkheden van zijn verplaatsing verveelvoudigd kunnen worden. Dit kan hij maximaal 5 keer doen. Ook kan hij een van zijn twee Dubbele Bewegingskaarten spelen. Hierdoor mag hij twee bewegingen maken, maar moet hij wel zeggen met welk vervoersmiddel hij dit heeft gedaan. De detectives hebben deze mogelijkheden niet en kunnen enkel van station naar station met de desbetreffende tickets.

Met z’n allen in overleg

Het mooie van dit spel is dat de regels simpel zijn, maar de mogelijkheden vrij uitgebreid. Het is een tactisch spel, en zodra de detectives met elkaar aan het overleggen zijn, zit je af en toe peentjes te zweten omdat ze wel erg dichtbij komen opeens! Zodra ze hun plan aan het vertellen zijn kun jij als Mr X . ontsnappingsroutes zien en hopen dat ze bepaalde mogelijkheden over het hoofd zien waar je misbruik van kan maken. Zodra de twijfel toe slaat over waar je bent kun je alleen maar innerlijk tevreden zijn, tot je jezelf weer moet laten zien waarna de stress weer toe slaat. Tactische deductie en misleiding is een erg leuke uitdaging voor beide kampen. Ook als Mr. X zich moet laten zien en hij staat vlak naast je, is er voor de detectives geen zekerheid dat je hem hebt. Met een simpele Dubbele Bewegingskaart én een Geheime beweging kun je iedereen weer totaal op het verkeerde been zetten. Als de detectives je denken te hebben, en Mr. X laat zich zien aan de andere kant van Londen kun je alleen maar in ongeloof opnieuw beginnen met je insluiting. De detectives gaan dan steeds zenuwachtiger proberen te begrijpen hoe je van je vorige bekende positie naar de nieuwe bent gekomen, om dan opeens te zien welk pad Mr X genomen heeft en hoe je hem “tijdens die ééne beurt al had kunnen hebben”.

Inhoud van de doos

Met de Master editie krijg je ook de mogelijkheid om meerdere spel-modi te proberen en kun je zelfs een hele digitale aanpak proberen met behulp van Tablet en/of Smartphone. De App voegt nog meer mogelijkheden toe: zo kan mr X. sabotages plegen en zelfs helikopters gebruiken om van A naar B te komen. Ook de detectives krijgen nieuwe mogelijkheden door in te spelen op de kaart zelf: Zo kunnen ze bijvoorbeeld radiotorens gebruiken om Mr. X zijn locatie te benaderen.

Als je een simpel, tactisch spelletje wilt hebben voor die gezellige momenten met vrienden, dan is Scotland Yard zeker een aanrader. Het is razendsnel uitgelegd, en binnen no-time zit je te puzzelen en te deduceren met z’n allen, terwijl iedereen steeds meer in spanning zit. Beschouw Scotland Yard als een boardgame klassieker (het spel heeft bijvoorbeeld in 1983 al het “Spiel des Jahres” gewonnen in Duitsland), maar onderschat de lol die je er mee kan hebben zeker niet!

Scotland Yard Master is nu te verkrijgen in Tabletop Kingdom en je kan hier een reservering plaatsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *