Review: Warhammer Underworlds: Shadespire

Warhammer Underworlds Shadespire

Games Workshop is bekend van hun tabletop strategie spellen waarin de spelers legers aan miniaturen kon verzamelen en beschilderen, om vervolgens op een grote tafel elkaar de hersens in te slaan met dobbelstenen. Met steeds meer verschillende gamers, en steeds meer producten op de markt heeft Games Workshop besloten om eens compleet de andere kant op te gaan. Ze willen ook een duit in het zakje doen op het gebied van Competative Gaming en met Warhammer Underworlds is die duit al snel een daalder!

Warhammer Underworlds: Shadespire is een arena-boardgame met Deckbuilding elementen. Spelers besturen een warband van tussen de 3 en de 7 modellen en in drie rondes moeten ze zoveel mogelijk Glory verzamelen. Glory verzamel je door missies te halen uit een deck met kaarten die je zelf opstelt.

Kort verhaal: Nagash, de grote bad-guy van het rijk der doden, heeft een complete stad vervloekt omdat ze proberen de zielen van Nagash weg te houden op hun dood. Voor straf mag niemand de stad uit, en niemand mag dood. Alle rassen die vast zitten in de stad vormen verschillende allianties, en na verloop van tijd staat de hele stad op z’n kop, beneden is boven, rechts is links, en iedereen wordt van plek gewisseld. Zo komen warbands andere warbands tegen, ze proberen schatten te verzamelen en de hele tijd een weg eruit te vinden.


OPZETTEN EN BEGINNEN

Je begint de game met het klaarzetten van alle spelelementen. Allereerst leggen de spelers hun “helft” van het veld op de tafel en dit mag in allerlei vormen, zolang er maar 3 hexes aan elkaar grenzen. Hierna worden hun Powerdeck (soort upgrade kaarten) en Objective deck (de eerder genoemde missies) geschud en worden 5 Power cards en 3 objective cards gepakt en in de hand genomen (niet zichtbaar voor de tegenstander) en objective markers worden geplaatst. Als laatst worden er modellen een voor een op de hexagons met een start-icoontje gezet op hun eigen borden.

Warhammer Underworlds Shadespire
Alternatieve board set-up: 2 stormcast hebben alvast een beurt bewogen om Objectives te pakken, en zo ook één Bloodreaver.

En dan begint ronde 1. Om de beurt mogen spelers 4 activaties doen, ongeacht hoeveel modellen ze hebben. Acties kunnen zijn:

  • Beweeg een karakter
  • Val een vijand aan
  • Chargeer een vijand (bewegen én aanvallen)
  • Pak een nieuwe Powercard
  • Wissel een objective card om

Elk karakter mag maximaal één keer bewegen of chargeren. Zodra ze een van de acties hebben gedaan kunnen ze alleen nog maar los aanvallen, en als er niemand in de buurt staat zul je het moeten doen met je andere characters. Aangezien je missies in je handen hebt van de Objective Deck, is het de bedoeling om die doelen te halen, maar hier komt meteen de crux:

Heb je namelijk een objective deck met veel Capture kaarten (Bijvoorbeeld: Capture Objective 3)? Dan kun je snel op deze objectives parkeren en kamperen en zoveel mogelijk glory hiervoor verzamelen. Het ding is: Die objectives zijn makkelijk te behalen, maar weinig Glory waard. En zodra je vroeg op objectives gaat staan weet de vijand ook wel wat jouw objectives zijn. Hier komt de strategie en tactiek om te hoek: Ga je als reactie zélf objectives scoren? Ga je de vijand van scoren afhouden? Ga je juist voor andere, moeilijkere missies om zo meer glory te behalen?

Warhammer Underworlds Shadespire
Ronde 2! Ik heb niet veel Stormcast meer over, maar nog kansen genoeg!

POWER EN GLORY

Dan de Power cards: deze komen in twee smaken, te weten Ploy en Upgrade cards. Upgrade cards kun je alleen maar met Glory activeren en geven een boost aan één van je karakters voor de rest van het spel. Ploy cards zijn kaarten die een bepaalde timing hebben en een onmiddellijk effect op het spel kunnen geven. Aan het eind van de beurt mag je je kaarten wisselen en uit je hand verwijderen, en je hand weer aanvullen tot 3 objectives (nooit meer dan 3) en 5 power cards. Maar pas op: Als je al je objectives weggooit op die manier, kun je ten tijden van beurt 3 alleen maar moeilijk te behalen objectives overhouden of zelfs helemaal géén objectives meer. Alles wat je discard is namelijk voor deze game weg.

In het voorbeeld hierboven heb ik Oberyn, de Stormcast Eternal 2 ploys weten te geven waardoor ik snel door mijn hand heen ga, maar hey, ik heb wel een hele toffe pop met een gigantische hamer. Dat kan alleen maar goed gaan, toch?

De basisdoos van Warhammer Underworlds: Shadespire bevatten 3 Stormcast Eternals: 3 doorgewinterde, zwaar bepantserde krijgers die enorm hard klappen uit kunnen delen, maar wel met het kleinste aantal zijn. Anderzijds heb je de Bloodreavers of Khorne: een warband van 5 bloeddorstige maniakken zonder al te veel bepantsering, maar ze zijn een stuk sneller en hebben  zo meer opties. Het voelt allemaal erg Age of Sigmar aan, en elke warband heeft tot nu toe een unieke speelstijl, zonder dat de balans daardoor in de war raakt.


COMBAT

Aanvallen is even lastig door te hebben als je al een tijdje Games workshop spellen speelt. De normale dobbelsteen is namelijk vervangen voor een unieke dobbelsteen met 6 verschillende iconen erop. Op de kaart staat wat je moet rollen om een succesvolle klap uit te delen:

Warhammer Underworlds Shadespire
Karsus zijn Karakterkaart

Aanvallen: In het voorbeeld hierboven mag Karsus een “Chained Axe” aanval maken. Deze aanval mag je uitvoeren op vijanden 2 hexes verwijdert van jezelf, en je mag 3 dobbelstenen rollen: je hebt een “success” als je de Cross-swords rolt. Heb je meer successen dan je vijand? dan doe je 2 schade.

Verdedigen: Mocht Karsus aangevallen worden, dan staat onderin zijn kaartje wat zijn verdediging is. De neerwaartse pijl met een 1 erin wil zeggen dat hij 1 verdedigingsdobbelsteen mag rollen, en elke Pijl telt als een succes.

Voor beide aanvallen en verdedigen telt: Critical Successes zijn altijd beter. Heeft de aanvaller 3 successen gerold, maar heeft de vijand één Critical succes? Dan is de aanval afgeslagen. Anderzijds: heeft de aanvaller een Critical Success, en de verdediger heeft 3 evades gerold? Dan is de aanval nog steeds succesvol.

Critical Successes kunnen soms ook een Critical Hit af laten gaan. Sommige aanvallen profiteren dan van een extra bonus, maar dit moet wel vermeld zijn.

Als een aanval succesvol is, krijgt de vijand een aantal Wound tokens, naarmate de aanval schade doet. in het voorbeeld hierboven doet een Chained Axe 2 schade, dus als de Chained Axe raakt, verliest de vijand 2 wonden.


INSPIREREND SPEL

Zo gaan ronde 2 en 3 door. Om de beurt worden karakters geactiveerd, worden objectives gescoord en kaartjes uitgegeven. Karakters kunnen ook beter worden halverwege de game. Ze worden dan “Inspired”. Inspired karakters zijn iets beter, maar moeten er wel werk voor verschaffen. In het voorbeeld hieronder worden de Stormcast Eternals bijvoorbeeld Inspired als ze een Schildje, of Critical Result rollen op hun verdediging: Ze draaien dan hun kaartje om met de gouden kant boven en krijgen spontaan een nóg betere verdediging.

Warhammer Underworlds Shadespire
Bovenin de Power- en Objective cards, en onderin de Character Cards, waar er één Inspired van is

Warhammer Underworlds: Shadespire voelt als een toffe game. Het speelt lekker weg, het gaat razendsnel, het is simpel te leren, maar om er echt goed in te worden heb je wel wat ervaring nodig. Wat vooral erg opvalt is hoe goed de balans is, zonder dat alles teveel op elkaar lijkt. Elke game die ik tot nu toe heb gespeeld was spannend. Elke keer voelde verliezen niet als verliezen en kon je precies achteraf zien waar je de fout in bent gegaan. Combineer dat met twee warbands die compleet anders aanvoelen en anders spelen, en je hebt eigenlijk een hele toffe game in handen! Games Workshop laat zien dat met Warhammer Underworlds ze goed door hebben hoe een leuke, toegankelijke game in elkaar zit, en toch zijn er miljoenen uitbreidingsmogelijkheden. Nu zijn er nog 2 warbands, maar er zijn er al twee aangekondigd (de Orruks en Undead), en in het boekje staan nog 4 warbands genoemd (Stormcast Hunters, Blood Warriors, Fyreslayer Dwarfs en Skaven).

Elke Warband komt met hun eigen strategie, diepgang en (unieke) kaarten, zodat je elke speelstijl kan aannemen die je leuk vind. Een verdedigende warband die vooral op objectives speelt? Sure! Een agressieve warband die op de vijand zijn objectives speelt? Waarom niet? Een goede balans warband die vooral reageert op de vijand? Check! Alles kan, en alles mag. Je Powerdeck bestaat uit minstens 20 kaarten, waarvan maar maximaal de helft Ploy kaarten mogen zijn. Je objectivedeck bestaat uit maximaal 12 objectives. Hoe je verder je deck opbouwt met welke kaarten is aan jou. Allicht zul je een andere warband aanschaffen om meerdere kaarten te kunnen gebruiken, maar  je zult niet automatisch het onderspit delven als je dat niet doet.

Warhammer Underworlds: Shadespire is vanaf zaterdag 21 oktober te koop. Je kan vanaf nu de winkel instappen voor een demo game om jezelf te overtuigen. Als je pre-ordered maak je 21 oktober om 16:00 zelfs kans om je Shadespire versie te winnen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *